All

Wat is Shiatsu?

image

Van oorsprong is Shiatsu een oosterse volksgeneeskunst gebaseerd op het principe dat storingen in de spieren, zenuwen en organen zich openbaren in het netwerk van energetische kanalen – ook wel meridianen genoemd - , waar de levensenergie doorheen stroomt.

Het Japanse Ministerie van Volksgezondheid heeft Shiatsu als volgt omschreven: "Shiatsu is een behandeling, waarbij de duimen en de palmen van de hand worden gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen, teneinde ontregeling in het lichaam op te heffen, de gezondheid te herstellen of te onderhouden en bij te dragen tot de genezing van ziekten".

imageDe vroegste melding over Shiatsu (in het Chinees tien'an) bevindt zich in de Nei Ching - The Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine - geschreven in China 2700 jaar v. Chr. Boeddhistische monniken brachten de Chinese geneeswijzen in de zesde eeuw na Chr. naar Japan.

Gedurende honderden jaren is Shiatsu in Japan een traditioneel systeem van behandelen geweest, doorgegeven van ouder op kind. Dankzij het intensieve werk van vader Tokujiro en zoon Toru Namikoshi sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, is Shiatsu een hoogwaardige medische behandelmethode geworden en officieel erkend door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Onderwijs.